sunnuntai 1. huhtikuuta 2012

Lemlandsleden - Lemlandin luontoreitti

Lemlandissa on luontopolku nimeltään Lemlandsleden. En ole kulkenut koko reittiä, mutta tämä Knutsbodan alueella kulkeva reitti on aivan ihastuttava!

Se on merkitty valkoisilla maalimerkeillä puiden runkoihin. Meiltä on reitille jotain puoli kilometriä, jos kulkee tietä pitkin sinne, linnun tietä ei taida olla kuin sata-parisataa metriä, ja joskus menenkin sinne suoraan metsän läpi.

Tässä infoa Lemlandsledenistä: Lemlandsleden

Täällä Knutsbodassa tämä reitti vie sadunomaisen ikimetsän halki. Ikimetsä on aivan meidän naapurissa.

Eräänä päivänä vastaani tuli nuori mies maastopyörällään luontopolulla. Näin jo lumessa pyörän renkaan jäljet, ja mietin, että kukahan siinä olisi ajellut. Hän tulikin sitten vastaan ja minä tietenkin puhelemaan hänelle ja kyselemään. Hän oli kiertänyt koko reitin pyörällä, ja tätä meidän aluetta useampaankin kertaan, kuten näin noista jäljistäkin.

Eli tänne voi tulla myös maastopyörällä lenkkeilemään. Itsekin olen harkinnut sitä, mutta kun on koirat, en voi mennä pyörällä, ja koirillehan tämä lenkkeily on tosi suuri ilo ja myös terveellistä - kuten minullekin! En halua että ne jäävät paitsi siitä ilosta.

Tässä videota Lemlandsledeniltä, matkalla ikimetsään. Laatu on melko huono, ikävä kyllä: Hiking with the dogs on Lemlandsleden

Tämä kuva on otettu poiketessani rantaan Lemlandsledeniltä. Vasemmalla on kesähuvila, samoin oikealla.
Olen tässä huviloiden välissä olevalla laiturialueella. Laituri on vasemmalla kuvan ulkopuolella.

Pimu etualalla ja sen äiti Nalle vasemmalla. Samaa aluetta kuin ylin kuva.
Nämäkin sammaloituneet heinäpaalit löysin kun poikkesin hiukan Lemlandsledenille johtavalta soratieltä.
Tämä peuratorni on aivan noiden sammaloituneiden paalien lähellä.
Olisikohan tämä telkän pönttö? Tämä on aivan rannassa, samaa aluetta.kuin ylin kuva.
Tämäkin on aivan Lemlandsledenin varella. Samaa aluetta kuin ylimpänä olevassa kuvassa, missä näkyy Pimu-koira.
Kahden soratien risteys
Alla kuvia metsästä joka paloi kesällä 2008.

Olimme juuri ostaneet talon Knutsbodasta. Kun poika oli menossa talolla käymään, poliisit pysäyttivät eivätkä olisi päästäneet alueelle. No, päästivät kuitenkin, kun poika sanoi että pitää päästä käymään talolla.

Oli syttynyt metsäpalo, ja se uhkasi jo meidän taloa. Palo oli muutaman sadan metrin päässä. Olimme todella huolissamme, koska emme olleet tehneet vielä vakuutusta siihen, olimmehan juuri saaneet luovutuspaperit talosta eikä muuta ollut ehditty tehdä.

Onneksi tulipalo saatiin talttumaan. Metsäpalo sammutettiin helikoptereiden avulla. Ne hakivat vettä viereiseltä lahdelta, joka näkyy meidän ruokailuhuoneen ikkunasta.

Palo oli läheisellä kukkulalla, tai miten sitä nyt voisi kutsuakaan. Sillä samalla kukkulalla on viisi tuulivoimalaa, jotka hiljaisina iltoina sopivalla tuulella kuuluvat meille asti aavemaisena suhahteluna.


Nämä kuvat on otettu noin kaksi vuotta palon jälkeen. Metsä oli aika omituisen näköinen, jotenkin aavemainen. Siellä on kyllä jo uutta aluskasvillisuutta, mutta koska maisema on erittäin kallioista, kestää kai aikansa ennen kuin kaikki kasvaa takaisin. 


Puun rungot olivat edelleen mustuneita, osa kuolleita, mutta osasta versoi jo uutta elämää.

Tämä alue on aivan Lemlandsledenin vieressä, Knutsbodan kylässä meiltä pohjoiseen. Tekstin alkuosassa olevat kuvat ovat meiltä etelään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa tätä kommentoidakin!