Åland in brief - faktaa Ahvenanmaasta - fakta om Åland

Monikaan mannersuomalainen ei tiedä kovin paljon Ahvenanmaasta. Siksipä laitankin tänne faktaa, valokuvia ja muita juttuja. Jos on kysyttävää, laita sähköpostiviestiä, vastaan mielelläni jos vain voin: laalixi@gmail.com.

Många finnar vet inte så mycket om Åland. Därför skriver jag lite fakta, infogar bilder och berättar om allt möjligt. Jag skriver på finska, eftersom människorna på fastlandet inte vet så mycket om denna vackra region. Det finns mycket mera att hitta på svenska på nätet. Om ni vill fråga om någonting, vänligen skicka mail, jag svarar gärna om jag kan: laalixi@gmail.com.

Many Finns don't know much about Åland, because the people there talk mostly Swedish, and the archipelago is near Sweden. The people who live there visits Sweden, go to school and go to shoppint to sweden, because it takse much shorter time to go there than to go to main Finland. 

Täältä löytyy tietoa ruotsiksi - här hittar du info på svenska: Kort fakta om åland
Täältä löytyy englanniksi - her you can find info in English: Åland in brief

Minulla on paljon valokuvia, kun olen kiertänyt ympäri Ahvenanmaata veneellä, autolla, mopolla ja polkupyörällä. Vähitellen tänne tulee myös faktaa hallinnosta, poliittisista voimasuhteista, yleensä ahvenanmaalaisesta järjestelmästä ja ahvenanmaalaisista itsestään. Kerron myös omia kokemuksiani täältä.

Ahvenanmaa (ruots. Åland) on saariryhmä, maakunta, jolla on itsehallinto.

Ahvenanmaan ainoa virallinen kieli on ruotsi: 91,2 prosentilla väestöstä on äidinkielenään ruotsi, 5,0 prosenttia on suomenkielisiä ja muunkielisiä asukkaita on yhteensä 3,8 prosenttia. Maakunnan väkiluku oli 31. tammikuuta 2012 28 361 henkeä, ja sen ainoa kaupunki on Maarianhamina.

Täällä on 6 757 saarta ja luotoa, joista 60 on asuttuja.

Ahvenanmaan ilmasto on lauhkeampaa kuin muualla Suomessa, vuoden keskilämpö +6 – +7°, helmikuun 0 – -2°. Täällä kasvaa esim. mantereella harvinaiset saarni ja euroopan marjakuusi, tyrni ja vuorijalava yleisesti. Meidän tontillakin saarnia on vaikka kuinka paljon, kiinteistömmekin on nimetty saarnen mukaan. Myös tammilehtoja löytyy, sekä pähkinäpensasta. Meidän tontilla kasvaa iso hasselpähkinä.

Ilves, riekko ja susi puuttuvat faunastamme, metsäkauriita sen sijaan on liiankin paljon. Peura tai metsäkauris on tuontieläin täällä, tuotu joskus 1950-luvun loppupuolella, ja se on lisääntynyt hyvin suurempien petoeläinten puuttuessa. Peura on täällä tärkeä metsästyseläin, ja metsästäjät ruokkivat niitä talvisin. Peuratorneja näkee joka paikassa, kun poikkeaa pääteiltä metsään tai pelloille. Hirviäkin täällä on.

Tänä vuonna, helmikuussa 2012, on kuulemma tehty varma havainto sudesta Jurmon edustalla. Joten ehkä meillä on susikin täällä nyt. Pari vuotta sitten nähtiin kuulemma ilves, ja moni oli todella hysteerinen sen takia. Susihysteriaa ei vielä ole ollut, koska tuo susi joka on nähty, on niin kaukana pääsaaresta. On täällä kuulemma nähty karhukin joskus.

Ahvenanmaan maakuntalaulu on Ålänningens sång, nimikkoeläin metsäkauris, maakuntakasvi on kevätesikko, guldviva (primula veris). Kala on tietenkin hauki, niitä tullaan tänne kalastamaan ympäri maailmaa. Ahvenanmaan maakuntalintu on merikotka.

Ahvenanmaalle tyypillinen kivilaji on punertava graniittilaji, ahvenanrapakivi. Sen huomaa meidän pääteillämme, ne ovat punertavia, koska asfalttiin on lisätty tätä kivilajia.

Ahvenanmaa on myös hyvin kalkkipitoista aluetta ja kaikkialla on eloperäistä kalkkikiveä.

Korkein "vuoren"huippu on Orrdalsklint (132 m) Saltvikin kunnassa. Tunnettu matkailunähtävyys on Getan vuoret (Getabergen), joiden korkein kohta on Kasberget (129 m).

Ahvenanmaalla on Suomen korkein keskimääräinen elintaso. Eurostatin helmikuussa 2010 julkistamien tilastojen mukaan ostovoimakorjattu bkt asukasta kohden on Ahvenanmaalla 43% suurempi kuin EU:ssa keskimäärin (koko Suomessa 18% suurempi).

Tietoja kerätty Wikipediasta ja linkeistä joita täällä on.


6 kommenttia:

 1. Kiitos Laali Ahvenanmaa -infosta. Ahvenanmaa on kylää vähän niinkuin Lappikin, että emme me siitä paljon tiedä.

  Yllätys oli tuokin, että pedot ovat jo sinnekin tulleet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommista!

   Joo, niin ne vaan pedot vaeltaa tänne pitkin jäätä.

   En minäkään oikeastaan tiennyt yhtään mitään, kun muutin tänne 2004.

   Tänne tulee vähitellen lisää juttua, faktaa ja kuvia.

   Poista
  2. Tuhkimo. Huomasin että olet yrittänyt laittaa viestiä sekä samakasaan että bloggeriin.

   Ne tulivat sähköpostiin, kun olen tilannut ne, mutteivat jostakin kumman syystä näy itse blogeissa.

   Kiitos kommenteistasi! Toivottavasti tämä viesti tavoittaa Sinut.

   Mukavaa kesän jatkoa!

   Poista
 2. Olen kuullut että ahvenanmaa on hyvin rasistinen maakunta. Syrjintädirektiivin toimeenpanoa on laiminlyöty jne. Suomenkielisiä leikkikouluja ei saa perustaa ja suomenkielellä ei saa viranomaisohjausta vaikka oikeudesta saada ohjausta suomenkielellä on säädetty maakuntalaissa. Miksi suomalaisia kiusataan? osaatko vastata tähän.

  VastaaPoista
 3. esim blogissasi kirjoitat että "Täällä Ahvenanmaalla on ilmeisesti niin, että pitää olla syntyjään ahvenanmaalainen, että saa vakinaisen työn, eikä ikänikään mikään erityisen hyvä meriitti ole. Kielitaidossani ei ole mitään vikaa, osaan ruotsin erinomaisesti, suomi on äidinkieleni ja englantikin sujuu sutjakkaasti, ja parilla muulla kielellä tulen toimeen jotenkuten." lainaus loppu. Tätähän kutsutaan rakenteelliseksi syrjinnäksi

  VastaaPoista
 4. Itse asiassa Ahvenanmaa ei ole sen rasistisempi kuin mannerkaan, siellä ollaan yhtä vihaisia ruotsinkielisille kuin täällä suomenkielisille.

  Tavallaan vain kolikon kaksi eri puolta, sanoisin.

  Vaikka olen kyllä kirjoittanut tuosta syrjinnästä viimeksi toissapäivänä täällä eräällä julkisella forumilla, koska se ei mielestäni ole asiallista - tietenkään!

  VastaaPoista

Saa tätä kommentoidakin!