lauantai 28. heinäkuuta 2012

Viking Market - Vikingamarknaden - Viikinkimarkkinat

Handsome vikings!
Fornföreningen Fibula järjestää vuosittain viikinkimarkkinat Saltvikissa, Kvarnbon kylässä. Tekstiä myös englanniksi. Text even in English in the link above.

Kävin siellä perjantaina töiden jälkeen, ja aikaakin kului peräti kolmisen tuntia siellä kierrellen, katsellen ja kuvaten.

Kävijämäärä oli varmasti huikea eilen, kun oli niin hieno sääkin. Tänäänkin on hellesää, ja luulen että markkinoiden viimeinen päivä vetää tosi paljon katsojia.

Siellä kuuli suomea, saksaa, englantia, ruotsia tottakai, ja monia muita kieliä. Tämä oli varmasti turistille erityisen hieno kokemus.

Siellä oli nähtävää vaikka kuinka paljon. Sepät takoivat, erilaisia lihoja kypsytettiin tulen yläpuolella, kuivattiin ja savustettiin. Siellä oli myös ravintola, joka tarjosi muinaisia ruokalajeja, ja nykyaikaisia oluita ja siidereitä.

Siellä naiset istuivat ompelemassa ja tekemässä muitakin käsitöitä. Miehet taistelivat kentällä, kantoivat tavaraa ja tekivät myös "miehisiä" käsitöitä, esimerkiksi köyttä tai nahkaisia tavaroita. Myös viikinkilaivaa veistettiin. Siellä valmistettiin tällä kertaa köliä uuteen viikinkiveneeseen. Eräs mies käytti poljettavaa sorvia kun työsti jotain pyöreää puupalaa. Hänellä oli jännän näköinen nahkalakki päässään.

Siellä oli paljon myyntikojuja, joissa myytiin vanhanaikaisesti valmistettuja käsitöitä, mausteita ja dippejä.

Persillade ja arpajaisvoittokisuli
I bought persillade and won this little
cat at Viking Market
Ostin persilladea, kuivattua ja maustettua yrttisekoitusta. Se on hurjan hyvää verrattuna siihen mitä olen ostanut kaupasta. Siihen on sekoitettu kuivattua persiljaa, kuivattua valkosipulia ja muitakin yrttejä, ja hiukan suolaa.

Ostin myös kolmen euron arvan ja voitin pienen keramiikkaesineen. Kaikki voittivat jotain, joten kenelläkään ei mennyt raha ihan hukkaan. Ennen siellä on lipun hintaan kuulunut keraaminen, käsin tehty oluttuoppi, nyt minä en sellaista saanut. Harmi! Poikani Janne kertoi, että tuopit olivat varmaan loppuneet, että siellä on saanut sellaisen tänäkin vuonna.

Joskus on ollut huono keli, ja siellä ne viikingit ovat talsineet savessa siinä pellolla, ja yleisöä on ollut vähän, joten taloudellisia ongelmiakin on tullut. Tänä vuonna varmaan taloudellinen tilanne paranee huomattavasti.

Siellä oli paljon silmänruokaa naisille, miehet yläosa paljaana, joskin aika hikisinä, olihan kuuma päivä. Joillakin oli tosin oikein kunnon taisteluvermeet päällä, varmaan oli hiki. Naisilla oli enemmän peittäviä vaatekappaleita. Jostain ihmeen syystä tuli kuvatuksi enemmän noita miehiä! ;)

Eri vuosina sisäänpääsymaksuun
sisältyneitä tuoppeja. Puukko on
lahja työnantajaltani Ruotsista.
These hand made beer stains are
from earlier Viking Markets, included
the ticketprice. The knife is a gift
from my employer in Sweden.
Köyden teko olikin mielenkiintoinen juttu, ja tein siitä oman kokoomavideon. Siitä tuli monta minuuttia pitkä, mutten raaskinut leikata liikaa, kun kokonaisuus olisi häiriintynyt. Lopussa köyden valmistuksen opastaja nostaa köyden ilmaan niin että se pysyy hetken suorana, ennen kun taittuu. Miten onnistuikin, se on minulle mysteeri.

Tämä talouspaperista tehty köysi on kuulemma niin vahvaa, että sillä voi hinata vaikkapa autoa. Talouspaperi oli sellaisessa yhtenäisessä rullassa, ei siis sitä, missä on arkkeja, vaan sitä, mitä näkee yleisissä vessoissa; kun paperista vetää pätkän, se katkaistaan hammaslaitaista säiliön alareunaa vasten.

Siihen köyteen sitten lisättiin punaista lankaa, että näkee miten se lanka menee siellä. Lopussa köysi myytiin kympillä yleisölle.Tässä video köyden valmistuksesta.
Making a rope of kitchen paper.


Kuvakavalkadi Viikinkimarkkinoilta
Slideshow Viking Market - picture text even in English

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Saa tätä kommentoidakin!