lauantai 23. kesäkuuta 2012

Juhannus - Midsummer - Midsommar - 2012

Tällä kertaa päätimme Jannen ja Jennin kanssa, että käymme katsomassa juhannussalon noston Maarianhaminassa. Aikaisemmin olemme käyneet katsomassa Vessingsbodassa (Lemlandissa), Hammarlandissa ja Eckerössä.

We spent the Midsummer Eve afternoon in Mariehamn, in English Park watching how they raise the Midsummer Pole. But it could not be raised, the pole got broken! I have it in the video below. It wasn't dramatic, because they hadn't raised the pole yet, just about a couple of feet.

Then we went home via Pub Niska. At home we burned midsummer bonfire, the video below, the last one.


Luimme netistä, että salko pystytetään kello 17.00. Olimme siellä ajoissa, jo kello 16.00. Ja odotimme, odotimme ja odotimme. Sitten saimmekin tietää että juhannussalko nostetaan kello 18.00.

No, ei siinä mitään, sää oli mitä kaunein, aivan hellelukemissa. Engelska Parkenissa oli todella lämmintä, penkit olivat suoraan auringossa. Jokunen penkki sitten siirrettiin varjon puolelle, juhannussalon vastapäiselle puolelle, kun eräät vanhemmat rouvat ihanissa kukkahatuissaan toivoivat viileämpää paikkaa.

Toisella daamilla oli vaalea hattu jonka kuvun ympärille oli sidottu seppele tuoreista kukista, ruusuista yms., toisella rouvalla oli musta hattu, ja siinä myös ihana ruusuista ja muista kukista tehty taidokas seppele.

Myös pikkutytöillä näkyi seppeleitä, jotka oli tehty luonnonkukista, näimme myös erään pienen pojan sellainen päässä.

Meillä oli koirat mukana, joten niitä piti vahtia, kun monilla muillakin oli koiria. Nehän haukkuivat toisiaan. Pimu oli ihmeen rauhallinen, äiti Nalle haukkui enemmän.

No, juhla alkoi sitten kuudelta, ja tuli juhannussalon pystytyksen vuoro. Salkomestari ohjeisti kymmentä vapaaehtoista miten salko nostetaan. Ja sitten alkoikin itse nosto.

Aivan noston alussa alkoi salko natisemaan, ja kun nostettiin vähän lisää, kuului kovaääninen pamaus, salko tärähti, ja salko jouduttiin laskemaan takaisin ne 50-70 senttiä mitä sitä oli nostettu.

Salko oli murtunut juuresta eikä sitä turvallisuussyistä yritettykään enää nostaa. Olihan se kova pettymys kaikille!
No, tämähän oli historiallinen tapahtuma, jota pääsin todistamaan ja sain sen videollekin, joka on tämän tekstin yläpuolella. Paikallinen Åland24-tv pyysi lupaa näyttää videoni tv-uutisissaan ja tottakai lupasin. Se pyörikin sitten uutisissa useampana päivänä monta kertaa. 

Puheet kuitenkin pidettiin, lauluja laulettiin ja tanssittiin piirissä ovaalitanssia vaakatasossa olevan juhannussalon ympärillä.

Juhannusiltapäivä meni mukavasti kauniissa säässä. Kotiin lähdimme Pub Niskan kautta, minä tilasin lonkeron, ja nuoret jonkun siiderin. Join lonkusta puolet, ja uskaltauduin ajamaan autolla, koska viivyimme siellä kuitenkin reilun tunnin. Jäljelle jääneen puolikkaan annoin Jannelle.

Pub Niskan omistaa tv-kokki Mikael Björklund. Olen ollut hänen ruuanlaittokurssillaan kerran.

Sieltä sitten lähdimmekin kotiin ruuan laittoon. Ruuanlaitosta sen verran että laitan ruokablogiini hiukan juttua siitäkin. Ehkä en kuitenkaan tänään.

Kokkokin poltettiin omalla tontilla.

Yöllä piti käydä tarkistamassa ettei tuli leviä muualle, vaikka riski olikin aika pieni, kun ei tuullutkaan juuri ollenkaan. Aamuyöstä sitten lempeä kesäsade sammutti kokon lopullisesti.

Näin on juhannusaatto vietetty täällä Knutsbodassa ja osin Maarianhaminassakin. Rauhallisesti ja kiltisti. Valkoviiniäkin meni muutama  lasillinen.
Pub Niska
Pub Niska
Sisustus on kuin vanhan
laivan
Janne ja Jenni tilaamassa siideriäPub Niskan terassi
Tämä sijaitsee Merikorttelissa,
Sjökvarteret
t
Juhannukseen kuuluvat raikkaat kukkaset. Nämä ovat omasta
puutarhasta. En kerännyt juhannusruusuja, koska omalla
tontilla ei niitä ole, vain naapurissa.
Lopuksi vielä juhannuskokko, jonka poltimme omalla tontilla:

2 kommenttia:

 1. Laali, tulet ihan kuuluisaksi, kun videosi näytetään telkkarissa!! Kuvasi luovat niin kesäisen tunnelman että... En koskaan kysynyt, miksi muutit Ahvenanmaalle ja miksi jäit sinne.
  Ehkä olet joskus kertonutkin! Niin erilainen kielikulttuuri kuin täällä mantereella...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihh... ei sentään!

   Tuntevat minut kyllä jo hiukan täällä, kun olen ollut niin monessa mukana.

   Erään perjantain iltapäiväohjelmassakin olin tunnin verran haastateltavana, sain valita musiikinkin itse! Rokkia tietenkin! :)

   Siitä on nyt muutama vuosi. Ja tiesivät minusta kaiken, oli siinä ihmettelemistä!

   Sainkin sitten jälkeen päin tietää, että olivat ottaneet yhteyttä poikaani ja kyselleet taustoistani! Eikä poika kertonut! :D

   Olin kyllä aivan hoomoilasena kun kyselivät asioista joita en luullut heidän tietävän. Mutta siinä haastattelussa ei sitä ihmetystä kyllä huomannut, sain siitä cd:n itselleni.

   Ahvenanmaalle muutin uteliaisuudesta, kun halutti tietää minkälaista täällä on ja sain sijaisuuden Maarianhaminan kaupungin omistaman kylpylän johtajana, siitä sitten koko vapaa-aikaosaston johtajaksi (fritidschef), viransijaisuus sekin. Siitä se lähti. :)

   Kesäinen tunnelma on kiva kuvata, olen kesän lapsi!

   Kielikulttuuri on kyllä hiukan erilainen kuin mantereella. Johtuneeko Ruotsin läheisyydestä?

   Poista

Saa tätä kommentoidakin!